Autor: 021.rs

Novi Sad
14.03.2014.
06:58 > 09:13
Fakultet tehničkih nauka otpustio je profesorku Ivanu Kovačić, jednu od pet najboljih mladih naučnika u zemlji i ujedno, jednu od najboljih evropskih fizičara-mehaničara današnjice.

Komentari 188

  • L.

    02.05.2014 15:38
    Konkirs je raspisan i misljenje komisije za izbor
    http://www.uns.ac.rs/sr/izborZvanje/ftn/1462ivanaKovacic.pdf
  • Radoslav

    20.03.2014 10:53
    kjomentar o izbacivanju
    Jasno je da njima nije stalo mnogo da prave nauke , onima koji nisu rasipanili izbore ili prosto se radi o uvredenoj sujeti . Normalno da smo kao zemlja propali zbog takvog ponasanja. Kada bi jedna Engleska i Fransuska sledile sujete svojih strucnjaka tako bi se ponasili i oni . Treba da se umesa Ministarstvo i da kazni pojedine ljude , jer nema sanse da su u pravu.
  • Brus VIlis

    17.03.2014 07:52
    @Anonimus - Bivsi stufdent FTN-a
    Kolega, nema sitnih para, samo sitnih ljudi. Poslednje 4 godine živim od spomenutih konkursa, oženjen sam i imam dvoje male dece. To je ozbiljan posao a bavljenje time je jedna od najmudrijih odluka u mom životu, a evo napunih 45. Nije lepo pričati o zaradi ali pošto sumnjam da išta znaš o konkursima za dizajn otkriću ti da sam samo lane zaradio koliko i za 7 godina radeći u "konkretnom" preduzeću.
  • 16.03.2014 23:33
    Bivsi stufdent FTN-a
    @Anonimus - Jos jedan bivsi stufdent FTN

    "Sto se tice toga sto ne mozes da nadjes posao... Hm, sta da ti kazem? To je do tebe. Ja radim dizajn preko interneta i lepe pare zaradjujem, a ti sedi i kukaj."

    Kolega, raditi dizajn na sitne pare na raznim konkursima na netu mozete i bez fakulteta. Niste trebali studirati 5 godina da bi ste se bavili dizajnom. Dovoljan vam je samo talenat i poznavanje softvera za dizajn. Ja sam mislo na ozbiljan i konkretan posao.
  • billy

    16.03.2014 21:37
    hahahahahah glasali su!!!!
    ti što su glasali se plaše da udahnu bez blagoslova nadređenog i prvo su otišli da čuju koje je njihovo mišljenje, toliko su izgubili samopoštovanje, da i ne zaslužuju da se o njima govori. Ne dajte da se ovo nastavi i vratite profesorku na zasluženo mesto.
  • 16.03.2014 09:23
    Jos jedan bivsi stufdent FTN - Grid
    @ Bivsi student FTN - Grid
    Mislim da je glupo da mesas Departman za Graficko inzenjerstvo i dizajn u ovaj slucaj. Naime, bas studenti sa Grida su dosli sa peticijom kod sefa departmana da se Mehanika ukine (profesorica Kovacic je bila predmetni nastavnik). Mehanika je zbog toga sada izborni predmet sa Marketingom. Znaci, to je zato sto su studenti to trazili, a ne sto je sef departmana odlucio.
    Sto se tice toga sto ne mozes da nadjes posao... Hm, sta da ti kazem? To je do tebe. Ja radim dizajn preko interneta i lepe pare zaradjujem, a ti sedi i kukaj.
  • JMJ

    16.03.2014 08:46
    Sistemska greška
    Na žalost, takva je cela Srbija - stoji u jednom mestu vrteći se u začaranom krugu sa sistemskom greškom. To ne može ispraviti jedan čovek, ali može svako od nas pokušati to da učini u svom okruženju. Vostani Serbije!
    Ivana, želim Vam svaki uspeh i sreću u Vašoj borbi.
  • Oni

    16.03.2014 08:36
    Znaju

    Kad se pogleda spisak clanova Katedre

    http://mechanics.ftn.uns.ac.rs/sr/zaposleni/index.html

    ima tu i mnogo boljih naucnika od Ivane Kovacic. Verujem da svi sa Katedre znaju zasto su tako glasali!
  • 16.03.2014 03:28
    Realno
    Bezi iz ove zemlje dok si jos pametna,ko ovde ostane moze jedino da zatupi i propadne.
    Ko je ovde pametan taj brzo propadne, ovde se gluposti cene.
  • Милица Мирић

    16.03.2014 03:22
    Остати, остати, остати и само остати...
    Познавајући поштовану професор Ивану Ковачић, њено порекло и корене, знам, а сигурна сам да ће, попут оних, чија крв у њеним венам тече, успети да одржи и задржи своје место, које јој, наравно и припада. Ивана моја, знам да си велики патриота, научник и велико име Србије, знам да ће Србија почивати на Твојим раменима, на Твојим изумима. НАПРЕД У НОВЕ ПОБЕДЕ. Милица Мирић.
  • Bivsi student FTN-a

    16.03.2014 00:31
    GRID
    Ivana mi je predavala mehaniku u prvoj godini na FTN-u na departmanu za Graficko inzenjerstvo i dizajn. Iako je bila stroga i strah i trepet, ne moze joj se osporiti to da je uvek posteno nagradjivala znanje. Maksimalno je izlazila u suret studentima dozoljavavsi da se ispit parcijalno polaze. Koliko sam nacuo, imala je takodje problem sa direktorom departmana za gradicko inzenjerstvo i dizajn prof. Dr. dragoljubom Novakovicem, koji je takodje pola svoje rodbine i porodice zaposlio na faxu. Njegovu cerku je zaposlio na neko izmisljeno mesto "pravnik GRID-a (GRID - skracenica za Graficko inzenjerstvo i dizajn), zatim svog kuma Zeljkovica koji je drzao vezbe iz informatike a ne zna ni racunar da upali... Katastrofa u sta se FTN pretvorio. Da ne govorim o tome da kada dobijes diplomu mozes jedino na biro da odes.
  • Ana

    15.03.2014 22:52
    Propast univerziteta
    Psi bi vodili zemlju i univerzitet u Beogradu bolje od ovih koji
    izbacuju najbolje ljude iz zemlje.
  • 15.03.2014 22:01
    ivana
    upoznavanje
  • Superior

    15.03.2014 20:37
    Zabluda
    Igor Mihaljević je u zabludi ako misli da su oni koji pišu pod pseudoimenom zaštićeni, a isto tako su u zabludi oni koje svoje komentare potpisuju pseudonimima misleći da ostaju nepoznati. To znam iz sopstvenog iskustva,jer sam povodom mog komentara dobio odgovor na svoj lični gmail od onoga koga sam kritikovao u svom komentaru. A da ne govorimo da o piscima komentara sve znaju oni koji su zaduženi da ih prate.
  • ija

    15.03.2014 20:23
    Podrska od bivseg studenta
    Podrska i od mene. Hvala za sve sto ste nas naucili. Sta god odlucili, srecno!
  • zole

    15.03.2014 18:36
    odgovor za Dr.
    Ko ste Vi i zasto ste izrekli takvu laz?
  • NekoToOdgoreVidiSve

    15.03.2014 16:58
    Deljenje Sa Nulom
    @Re: Dr.Ugi - Nasi u WOS-u

    Posto ce vecinu mrziti da proverava, evo rezultata:

    DRIVANA : DRDEKAN = 45 : 6

    DRDEKAN - sest radova za cetrnaest godina. O renomeima zurnala gde su objavljeni ne vredi ni pisati. Neke od tema: "Predicting body fat percentage"; "Analysis of Steel Plate of Variable Thickness"; "Estimation of cardiometabolic risk".
  • Singidumljanin

    15.03.2014 16:31
    No Future
    Treba da svima bude jasno.....ova Država/Vlast mrzi svoje gradjane i uvek ih je mrzela, naročito pametne, obrazovane, poštene, nezavisne...mi smo ovde samo kao servis svom državnom aparatu od koga mogu sa uzmu šta žele , kada god to žele, i koliko god to žele, pa mi živimo u "Hunger Games" već 20+ godina, zato ko god ima priliku da ide i da bude "rob" zapadu neka trči(bolje palaćaju i manje bičuju)...jer ovde sas ovakvim nivoom svesti koji je izgleda uklesan u kamen, NIKADA neće biti bolje...NIKADA!
  • @Igor Mihaljević - Misao bez

    15.03.2014 15:25
    Jadan si ti jer, ocigledno, svoj komentar smatras autorskim delom, koje zasluzuje potpis. Mozda ti se posreci pa ti postanes profa umesto Ivane, jer sada imas "reference": Komentari na forumima. PS Uzivaj u drustvu 2% normalnih,... Mada, to "2% normalnih" zvuci cudno?
  • 15.03.2014 14:10
    FTN justice league
    Maltretiraju zenu jer nije u odgovarajucoj partiji. Sud da je vrati na posao. Razlog za otkaz ne sme biti partijska pripadnost ili nepripadnost! Onaj ko vrsi ovakvu prisilu pred lice pravde i novine!

    Slozno do pravde i pobede! PRAVDA ZA PROFESORKU!!!
  • Koleginica

    15.03.2014 12:51
    Žalosno
    Koleginica Ivana nije upisivala svoje kolege na radovima, pa možda otuda postoji revolt njenih kolega. Bodovanje naučnih radnika donelo je da se ljudi iz različitih naučnih disciplina nadju na radu te tako postoje osobe koji nemaju ni jedan rad kao prvi autor, a sakupili su preko 150 bodova. Nekih od tih renomiranih naučnika nema ni na Kobsonu, a nalaze se u Naučnom Veću Univerziteta i kroje sudbine svima nama. UKINIMO RANGIRANJE!
  • Anci

    15.03.2014 10:50
    Podržavam
    Podržavam profesorku, i jesam za borbu najboljih da ostanu u Srbiji. Samo tako ćemo moći da podignemo državu.
  • 15.03.2014 09:48
    Ne razumem najbolje ovo isterivanje pravde ove pametne zene. Ako je ovde zivela, studirala, radila, onda je od malih nogu pripremljena upravo na ovo sto joj se desava, nema mesta cudjenju, na zalost. Takodje, osoba prosecne inteligencije i malo veceg zivotnog iskustva zna i da predvidi bolje nece biti. Ima neceg nenormalnog u ovom isterivanju i odbijanju normalnog zivota koji se nudi. Sve i da dobije sto zeli, nastavice da zivi u losoj nezdravoj atmosferi, i svaki dan ce joj biti zatrovan. Ako ima mogucnost za visestruko bolji i kvalitetniji zivot negde, a ona je odbija, onda nesto tu nije u redu. Prica je nelogicna.
  • SNEZANA ZUROVAC

    15.03.2014 09:31
    podrskar
    Postovan profesorka,
    Ovaj dogoadjaj nije nista novo za nas. Najbolji su skoro dve decenije proteravani iz Srbje a relultat je ovo sto imamo.
    Sunovtat skolstva, privrede,zdravstva i svega ono go sto je civlizacijska tekovina.
    Organizujete proteste i podrzacemo Vas u svim gradovima jedanko sirom Srbije.
    DOSTA JE BILO!!!!!!
  • Brus Vilis

    15.03.2014 08:45
    @Igor M.
    Igore sinko, nemoj to više da radiš. Najsrdačnije ti savetujem. Nije internet organizacija Lekari bez granica, ima i zlih ljudi.
  • ugi fan

    15.03.2014 08:42
    dr ugi objasnio
    1000 komentara a ugi objasnio
  • 15.03.2014 08:32
    Takvu " selekciju" smo svi osetili kojim god poslom se bavili. Rade to svima,nije ovo usamljen slucaj! Nisam isao po novinama I isterivao pravdu,nego covek vremenom shvati da je to tako I da nije problem u meni. Zelim joj sve najbolje I ima ko te hoce I ceni tvoj rad.
  • Joka

    15.03.2014 08:20
    Protiv poltrona uvek
    Napred Ivana, rasturi žgadiju!
  • 15.03.2014 08:00
    miki delija
    sramota je i zalosno da se ovakodobrazena odpusti sigurno ce stranacka diva doci na njenom mestu losija od nje ili nea ljubavnica sefa togfakulteta
  • alo,alo

    15.03.2014 07:55
    otpustili je,
    jer je mnogo bolja od njih !
  • Igor Mihaljević

    15.03.2014 03:43
    Misao bez imena je trućanje
    Ne bih da trolujem, ali od 150 komentara, nas trojica smo se predstavili imenom i prezimenom.

    To je 2%.

    I sad vi, skriveni anonimom i nadimkom, očekujete da vas neko ozbiljno shvati. Ne biva. Stav bez osobe nema težinu.

    Ne pišite i ne govorite javno ako niste spremni da stanete iza sopstvenih stavova. Ovako, činite profesorki medveđu uslugu, a sami ispadate jadni.

    Ko uopšte krije svoje ime ?

    Nabeđene veličine i osobe koje se kriju od zakona.

  • Kolega, Leskovac

    15.03.2014 00:47
    Ne treba da ideš u inostranstvo, Ivana. Pokaži čvrstinu beskičmenjacima i onima koji ne misle svojom glavom, već rade po nečijim instrukcijama.
  • Anonimno

    15.03.2014 00:40
    Ja bih se borila iz inata ...
    Ja bih se borila iz inata, mora da pobedi kvalitet i pravda. Mozda ovde ima nerazumevanja slucaja, nekih losih kombinacija sa vise strana, zato i treba da se razjasni lepo sve i da se bori, neka digne ceo fakultet, Bg, Srbiju, da nauci ljude da kvalitet, postenje i moral mora da pobedi. Neka izmisle radno mesto za nju, ako kazu da nema slobodnih radnih mesta, takva pozitivna osoba se ne ispusta, ona i pedagoski uci studente dobroti, postenju, kreativnosti, pozitivizmu ... . Zato sto se svi pametni sklanjaju, zato nam i jeste ovako u zemlji. (Kad bi svi pametni popustali, budale bi vladale svetom! Pa to nam se i desava na globalnom nivou). Ja sam za borbu! Pomozite joj svi koji mozete i koji ste u toku!
  • Пера

    15.03.2014 00:38
    A ko postavlja sefa Departmana?
    Mislim da se Deakn pravi previse naivan...
  • To Je Zbog

    15.03.2014 00:01
    Stednje ...

    Tek je Doros car na RTS-u kaze Katedra moze da podeli njene casove! Kakav bezdusan covek!!
  • dado

    14.03.2014 23:25
    Studirao sam dok je dotični G.Spasić bio mladi asistent. I tada je pokazivao simptome ambicije koja je spremna da "gazi sve pred sobom".Tako da me ovo ne čudi.. Ako se ovekve stvari dozvole i javnost se ne podigne protiv ovakvih odluka, onda i ne zaslužujemo ništa bolje od onoga što imamo.
  • Re: Dr.Ugi

    14.03.2014 21:51
    Nasi u WOS-u

    Sta ce biti sad kad se javno uporedi na

    http://www.kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html.

    naucni opus dekana

    Doroslovacki%

    i profesorice

    Kovacic%

  • Vanredni profesor

    14.03.2014 21:44
    Podrška profesorima koji rade...
    Poštovani komentatori,

    pročitao sam skoro sve vaše komentare, mišljenja, predloge i sl. Ima mnogo toga vrednog u njima, ali hoće li to dospeti do nekoga ko ima moć da promeni našu Srbiju. Veliko je to pitanje. Ja sam nedavno umalo izgubio posao na sličan način kao i koleginica Ivana Kovačić i dobro znam da je to moguće. Ali isto tako, po Zakonu, dekani treba da intervenišu na protivzakonito delanje direktora departmana ili šefova katedri. Dakle, u normalnim okolnostima krivac treba napolje a oštećeni nazad na posao. Skrenuću pažnju i na to da je političko angažovanje profesora na neki način i protivustavno, tako da u okviru autonomije nekog univerziteta ne sme imati dekana iz ove ili one stranke. Takođe, moram se osvrnuti i na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru... Da li je protivzakonito da dekani po našim državnim univerzitetima drže asistente koji nisu mogli da doktoriraju za 20 ili 30 godina? Da li je korektno da mnogi profesori imaju prosečnu ocenu sa osnovnih studija između 6 i 7 i da imaju pravo glasa na NNV-ima? Da li je kršenje zabrane o zapošljavanju dati posao nekome na državnom univerzitetu ko je doktorirao na privatnom? Da li nauka treba da bude u nadležnosti istog ministarstva koje je nadležno za osnovno i srednje obrazovanje? Da li trebamo imati porez na naučnu literaturu i računare? Da li ministar prosvete mora da bude član neke stranke? Da li imamo snage da poništimo izbore u zvanja svih naših profesora, pa da formiramo jednu komisiju na nivou drzave koja bi vršila izbore u zvanja u skladu sa nacionalnim standardima? Da li bi na taj način zaustavili odliv mozgova iz Srbije? Imam još mnogo pitanja i kvalitetnih predloga ali nemam kome da ih kazem jer oni koji to treba da čuju nisu zainteresovani...

    Hvala svima koji su pročitali i komentarisali moj komentar.
  • Superior

    14.03.2014 21:13
    Izuzetak
    Ovo je samo jedna od ilustracija stanja na našim univerzitetima i uopšte u društvu. Koliko je samo slučajeva da se na fakultetima dobijaju zvanja, a da se uopšte ne ispunjavaju uslovi za njihovo sticanje.
  • 14.03.2014 20:04
    komentar vise nego suvisan
  • Dr.Ugi

    14.03.2014 18:57
    Ma nije to, nego......
    ....Ivana se kandidovala za mesto prodekana za nauku nakon nedavne ostavke Filipa Kulića, protiv Dekanove volje koji je favorizovao Dragana Šešliju koji Ivani po naučnim rezultatima nije ni do kolena. Na to je Rade Doroslovacki pred celim Nastvno-Naučnim Većem FTN šikanirao Ivanu (nek im je svima na čast) a da niko nije rekao ni reč. I tako je dospela na listu za odstrel. Sve ostalo su izgovori u vidu proceduralnih prepreka.

    Laku noć Srbijo!
  • Dr. nad Dr.

    14.03.2014 18:47
    @Dr.
    Dragi Dr.

    ne lupetaj, majke ti. Za nekog ko ima 40 godina i radi u oblasti tehnickih nauka H-indeks 10 je svetski rezultat. Da stvarno ima toliko boljih u Srbiji kao sto kazes, pa mi bi bili naucni centar Evrope bez premca. Laku noc!
  • Kepec

    14.03.2014 18:46
    Gubitnici mrze uspešne i inteligentne
    Srbija, zemlja gde su gubitnici,prevaranti,mamini i tatini nesposobnjakovići na najboljim pozicijama po državnim firmama...isfrustrirano mrze i odbijaju sve one građane koji imaju kvalitet,znanje i sposobnosti. Nije problem u ovoj mladoj i lepoj naučnici nego je problem u onima koji imaju jedva jedvite završene stare studije sa 6 i koji su sve u životu dobili na tacni,servirano na izvolte na...e njih boli kada je neko ko je bolji od njih u radnom okruženju.
  • Milorad

    14.03.2014 18:21
    decko sa FTN-a
    Meni je profesor Dragan Spasic predavao mehaniku 1,2,3 i bio je korektan, bio je opravdano strog i trazio je znanje ali je bio pravedan. Ovo me jako cudi sto je uradio i ne mogu da verujem da je to njegovo delo. Nadam se da ima jako dobro opravdanje za ovo sto je ucinio.
  • Brus Vilis

    14.03.2014 17:45
    - - - - - - - >
    Dobićete razglednicu iz afričke zemlje Safari, zbogom žohari!
  • Pizzajzla

    14.03.2014 17:42
    Znak
    ... i to dovoljan.
    Ivana, bezi iz ove zemlje koja pamet ne vrednuje.
    Zivot je suvise kratak da bi se zlopatila sa budalama.
    Imas mogucnosti i ostvari ih negde daleko odavde.
  • M.

    14.03.2014 17:12
    Za novog dekana
    Darka Marčetića =)
  • naivcina

    14.03.2014 17:02
    Draga Ivana posto se u ovoj zemlji nikad nije cenio rad,nego put pod noge i sto dalje iz ove jazbine.A posle ce mo da uvezemo neki tvoj patent jer mozgovi ovde memisle.
    Sretno ti bilo
  • Otisao

    14.03.2014 16:58
    S kojim li se ti vetrenjacama boris devojko!? Ne da treba da dignes sidro i odes pritom nepomisljajuci na to kakvu poruku saljes, nego da si vec na avionu sa svojom porodicom.
    Ljudi u Srbiji su do te mere dekompozovani da tu vise nije ostalo sta da se raspada, vec ono sto se raspalo, srdi i truli.
    Poruku koju treba da posaljes jeste: "Mozda ne mogu da izaberem gde cu da se rodim al svakako mogu da izaberem gde ce da se rode i buducnost grade moja deca!", a to nazalost, netreba biti davno unistena Srbija.

    P.S. Molim sve hejtere da zaobidju moj post, jer da nije situacija takva i da nisam u pravu upravo me VI ne bi ni hejtovali!
    Aj cao!
  • Milojko

    14.03.2014 16:35
    Ni Dragan Spasić nije loš profesor
    Ivana mi nije predavala, ali zato jeste Dragan T Spasić, tri mehanike. Možda nekom nije simpatičan, ali traži znanje i nije se desilo da je kod njega neko slučajno pao na ispitu. Još kad se pozove na Kolesnikova i Merčerskog ;)
  • Mali

    14.03.2014 16:23
    Svete nam se ponavljači
  • vektor

    14.03.2014 15:50
    I treba sve da ih otpuste! Kad je taj doticni departman unistavao zivote najboljih, nikome nista...ali cim je "nepravda" nanesena profesoru, eeeeee, to je vec "drugo"!!
  • Darko Popov

    14.03.2014 15:49
    FTN
    Ivana je bila najbolji asistent i pedagog u vreme kad sam studirao...
  • Bora

    14.03.2014 15:40
    Nadam se da ce se sve, koliko-toliko, pozitivno zavrsiti po Ivanu. Ide joj u prilog i sto je, u poslednje vreme, sikaniranje na poslu postalo i u praksi kaznjivo delo (slucaj Perovic na Filozofskom, NS).

    PS Mozda je (ne)prilika da se i studnti i obozavaoci drzavnih fakulteta otrezne. Ovakvo s**nje bi se tesko dogodila na omrazenom Megatrendu, ili na vecini privatnih fakulteta, bez obzira na sve njihove mane.
  • 14.03.2014 15:33
    ...
    Malo pre je Doros bio na RTVu. Kaze da katedra pokrece konkurs. Sef te katedre je Vanja Glavardanov a ne Spasic. U kome je proble u Spasicu, u Glavardanovu ili u ....
  • 14.03.2014 15:28
    ko je sledeci ....
    Na fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu se vec zna da konkurs nece biti raspisan ni za Mariju Vicevic, takodje vrhunskog naucnog radnika. Ovaj Ivanin potez je spas za Mariju i ostale vredne mlade ljude.
  • Misfit

    14.03.2014 15:06
    Ogroman je problem, što u Srbiji ne postoji prirodna selekcija, već samo stranačka. Po stranačkoj selekciji, pamet strada, glupost se ističe.
  • Cvele

    14.03.2014 14:54
    Kasno je.....
    Ovde je losa selekcija uzela maha u svim segmentima drustva,tako da je ovo samo rezultat toga!!
    Kad bi bilo volje da se u drustvu uredi i sredi stanje,prvo bi svi ovi koje gledamo poslednjih 20 godina na TV-u nestali,a preuzimanjem rukovodecih ozicija u drustvu od strucnih ljudi stvorili bi se vrlo brzo uslovi da se u Srbiji "zivi kao u Svajcarskoj". Prirodni resursi postoje....postoje i nasi ljudi koji bi ulozili svoj kapital u svoju zemlju,al ne da im drugi uzimaju to sto su godinama krvavo zaradili...nego da oni zaposljavaju i uvecavaju svoj kapital,al po uredjenim zakonima drzave - koja trenutno ne postoji..... Ovde je situacija,ne alarmantna,nego apokalipticna.... Samo Bog moze da nas spasi,ako smo zasluzili!!! Na zalost je tako,iskreno!
  • Podbarac Original

    14.03.2014 14:50
    @ SIMA
    E moj jadnice ,to sto si napisao uputi onda svakom dosljaku u Novi Sad:zasto si napustio zavicaj i dosao ovde da se skolujes,studiras i zaposlis,zbog malo vise novaca ? Ne,trebao si ostati tamo odakle si dosao.Koji ste to VI koji ostajete a koji smo to MI koji odlazimo?Necu da moje dete zivi preko jer su ga oterali neki divljaci koji su dosli ovde a niko ih nije zvao i jos gore,niko im se nije suprotstavio.
    Sto se tice profesorke Kovacic koju ne poznajem jer je puno mladja ima moju podrsku ali mi se nesto ne klapa u njenu pricu.Profesor sa takvim referencama moze da se zaposli gde hoce i u kojoj drzavi hoce,ne razumem zasto bas na FTN u Novom Sadu?Radeta Doroslovackog znam licno,nekada mi je predavao,nije bas neka cvecka ali bi treabo da kaze o cemu je rec,nije problem njena strucnost i eventualni politicki angazman,nesto drugo je ocigledno u pitanju.Profesorice,sve najbolje Vam zelim u borbi sa mrmotima.
  • 14.03.2014 14:43
    Davnih dana...
    Nekada je katedra za Mehaniku bila naj naj... Djordje Djukic, Vujanovic - svetske klase, akademici... Spasa je bio asistent...

    Danas je Spasa direktor... Sta reci...
  • 14.03.2014 14:35
    Matrix
    Svako zlo za neko dobro...pa veruj I osecaj za dobro, potrazi ga jer ono je tu u tebi za dobro svih...Znam sta osecas, ali te molim okreni se onom sto u tebi blista I ispolji ga u svoj velicanstvenosti vecnog sjaja, harmonije ljubavi, ti to mozes, dato ti je...Zao mi je...Molim te, oprosti...Volim te...Hvala...I neka bude
  • 14.03.2014 14:28
    Kad vas neko pita kako je u Srbiji, postoji jednostavan odgovor na to. Zamislite sve kako bi trebalo da bude, e pa suprotno od toga, e to vam je Srbija.
  • zorg5e

    14.03.2014 14:27
    @JS
    Moram priznati da ne poznajem Statut FTN-a, ali ako je tako, onda FTN ima glup, ali zaista GLUP statut. Na PMF-u, gde radim, je to drugacije. I tu Dekan raspisuje konkurs, po predlogu Izbornog veca Departmana, ali je ugradjena KLAUZULA da su i Departman i Dekan to DUZNI da urade najkasnije 8 meseci pre isteka ugovora nastavnika koji trenutno zauzima doticnu poziciju. To znaci da kada bi dr Ivana Kovacic bila vanredni profesor PMF-a, njen Departman i Dekan bi bili U OBAVEZI da najkasnije do 20. septembra 2013. raspisu konkurs za 1 vanrednog ili redovnog profesora Mehanike -- pa ko se na konkurs javi, neka najbolji pobedi. Nadleznost Departmana se tu svodi na formiranje predloga Komisije za pisanje referata, a ne na to DA LI ce se konkurs raspisati ili ne. U sistematizaciji radnih mesta postoji pozicija, i ona mora biti popunjena, pa sad Petrom Petrovicem, Jovanom Jovanovicem ili Ivanom Kovacic. Prosto mi je neverovatno da na FTN-u ne postoji takva zastitna klauzula; pre ce biti da Doros & Spasic & co. primenjuju vrlo "opusteno" tumacenje Statuta, ne bi li najurili nekog ko ugrozava njihove iskompleksirane ego-e.
  • Dr.

    14.03.2014 14:10
    Pre nego sto novinar napise ovakav članak, bilo bi lepo da proveri sve informacije, da ne bi širu javnost dovodio u zabludu.
    Prof dr Ivana Kovačić na transparentnim bazama podataka, vrednovanja naucnih radnika poseduje 53 rada (izvor SCOPUS). Radovi su citirani 376 puta (na dan 14.03.2014. godine). Hiršov kriterijum 10.
    Ovo su merila koja eksplicitno ukazuju na kvalitet (a NE elokvencija i ribolovačko-pijačne priče).
    Ja licno poznajem više kolega koji poseduju višestruko veći/vredniji učinak a žive u Beogradu/Srbiji i ne mogu da dođu do stalne pozicije na fakultetu ili u institutima.
    U Srbiji ima preko 1000 naučnih i univerzitetskih radnika koji poseduju kategoriju A1.
    Ja lično posedujem višestruko veći učinak od pomenute koleginice, bavim se takodje prirodnim naukama i nemam stalnu poziciju.
    A kvantifikovani naučni rad koleginice Ivane je daleko daleko od naslova članka. Jadno je da neko ko ima 53 rada i citiranost od 376 se "deklariše" kao najbolji.
    Molim novinare da pogledaju svetske baze kvaliteta naučnih radnika. Značajan je broj naučnika iz Srbije čija je citiranost preko 1000 (citiranost ukazuje koliko su istrazivanja naučnog radnika uticala na nauku, globalno u celom svetu i koliko su "pomerila" datu oblast).
    U Srbiji jos uvek vladaju merila elokvencije i priče. Medjutim, nauka se veoma jednostavno kvantifikuje. Postoje merila, citiranost, hiršov kriterijum, efektivni impakt faktor itd.
  • Forca Brutale

    14.03.2014 14:10
    Ponavljacu ovo dok se ne desi!

    IZADJIMO NA ULICE I RASTERAJMO POLITIKATSKI OLOS!
  • Ines

    14.03.2014 13:49
    Moje skromno mišljenje
    Imam diplomu mašinskog fakulteta u Beogradu.
    I radni staž u privredi.Reći ću samo jedno , podržavam u potpunosti stav ove mlade naučnice.Jer u ovoj zemlji , je vreme da se neko suprostavi bagri koja radi na fakultetima." Nije znanje samo znati, nego je znanje pre svega dati"što očito ova mlada dama i zna.U Švedskoj preko 90% je visokoobrazovanog stanovništva , a kod nas jedva 6%.
    Istina, svi koji vrede i imaju mogućnosti mogu da odu ,ali pitam se da li je suština ostaviti Srbiju bagri, ili se usprotiviti i nešto valjano napraviti u noj i od nje.
    Takodje koliko je meni poznato, nije poenta u ocenama koje studenti dobijaju , jer to je toliko subjektivna , a ne objektivna stvar.Poenta profesorskog kadra je da prepozna potencijal jednog mladog čoveka koji se opredelio za nauku -tehniku i da da inspiraciju da mladi ljudi iz sebe izvuku maksimum.
    Rudolf Dizel nikada nije završio fakultet iako je bio stipendista , ali je iza sebe ostavio motor.Poenta je da se znanje primeni.
  • Jelena

    14.03.2014 13:46
    Ivana
    Bravo profesorka! Borite se za svoja prava. Vi ste potrebni ovom fakultetu. Sramotno je sve sto se desava "iza zatvorenih vrata" a usmereno je protiv mladih, uspesnih i ambicioznih. Imate punu podrsku studenata koji su uz Vas! Puno pozdrava!
  • JS

    14.03.2014 13:40
    @Zorg5e

    Tačno je da dekan raspisuje konkurs, ali isključivo na Inicijativu veća Departmana (član 166 Statuta FTN-a). Bojim se da je u ovom slučaju prof. Kovačić ostala bez posla po zakonu, jer njene kolege nisu izglasale da se raspiše konkurs za redovnog profesora. Smatram da je to, osim što je nepravedno, takođe jako glupo, jer kad tad će morati da bude raspisan konkurs za predmete koje je ona držala, a ona će svakako biti kandidat sa najboljim referencama.

    U svakom slučaju podrška profesorici, ali kao što su mnogi pre mene rekli - nije ovo ni prvi, a nažalost verovatno ne i poslednji slučaj samovolje na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu. Dokle god se dekani i prodekani budu politički postavljali, neće biti bolje, jer su to često ljudi bez ikakvih stručnih i naučnih dostignuća i koji se osećaju ugroženo od strane svakog profesora koji ima znanje, ali i lični integritet. Zato - sklonite i DS i SNS i LSV i SPS i sve ostale partije sa mesta upravljanja Univerzitetom i fakultetima i tek tad može biti bolje.
  • naisujetniji japanac

    14.03.2014 13:40
    vlada srbijom
    Sujeto, usamljeni srpski samuraj...samo se uspeh u Srbiji ne moze oprostiti, sve ostalo je oprostiva kategorija...
  • @Brus Vilis

    14.03.2014 13:33
    Dobrom shvatili smo da bi zeleo da odes a ne mozes ili ne smes. Meni se javlja i da imas problema sa kicmom. Ali, sve to nije razlog da menjas temu.

    PS Naravno, podrska Ivani.
  • Restart!

    14.03.2014 13:30
    Dosta je bilo!
    http://www.trojkauposlednjojsekundi.com/
  • 14.03.2014 13:20
    @Sima
    Mislim da su mnogi vec otisli, sta vas sprecava da od Srbije na pravite 'raj'? Vecu glupost i uvredu nisam cuo u zivotu, da 'posto smo spremni na sve u svojoj zemlji idemo u drugu'? Zbog takvih srbovanja kao sto je tvoje Srbije je tu gde jeste, u mom slucaju radilo se o tome da sam zelio da odem tamo gde se radi najbolje istrazivanje iz moje oblasti!
  • 14.03.2014 13:20
    peticija
    http://www.peticije24.com/signatures/vratite_nam_ivanu_kovai/start/0
  • 14.03.2014 13:14
    Boritese
    Nemojte ici liniom manjeg otpora borite se svom snagom protiv fukara i olosa jedino tako ce ova zemlja imati buducnost.
  • zorg5e

    14.03.2014 13:13
    Poruka rektoru
    Dragi Vesko:

    I Vi sa ovakvim likovima kao sto su Doros i Spasic hocete na Sangajsku listu??? COME ON!!! Ovakav tretman jednog od "najeminentnijih nastavnika UNS-a" (Vas termin) je nedopustiv. Da li vidite KOLIKO negativnog PR-a ovo generise za Univerzitet? Ako nameravamo da kroz 100-200 godina licimo na neki od pristojnijih britanskih ili americkih univerziteta (kao sto se nadam da zelimo), ovo mora da prestane ODMAH. Right NOW. Resenje je jednostavno, u cetiri koraka: 1) Savet FTN-a treba da pokrene postupak za smenu Doroslovackog zbog krsenja Zakona o visokom skolstvu ("U ime FTN-a, pozdravljam..." liz-liz, guz-guz,...); 2) Dr Spasica nemilosrdno poslati u prevremenu penziju, ali NEMILOSRDNO; 3) Dr I.Kovacic postaviti za v.d. Direktora Departmana za mehaniku FTN-a i raspisati konkurs za izbor jednog vanrednog ili redovnog profesora za uzu naucnu oblast Mehanika; 4) Imenovati nezavisnu komisiju za pisanje izvestaja, sastavljenu od dokazano najeminentnijih matematicara, fizicara i mehanicara koje UNS ima.

    Lako, zar ne?

    When there is a will, there is a way.
  • Niki

    14.03.2014 13:05
    budite uporni isplati se
    jednom prilikom na FTN-u sam prisao Prof. i pitao za jedno resenje,odnosno mogucnost
    misleci da ce se obradovati... neko misli...ali
    rekao mi je sledecu stvar"nemojte kolega da zurite sa tim..."
    ...danas posle nekoliko godina ,sve u kucnim uslovima resenje je stiglo..i on je saznao.Na istom FTN-u kad me je prepoznao spustio je glavu!!
  • Dragan Spasić

    14.03.2014 12:59
    a ovu me
    Sima
  • dash

    14.03.2014 12:56
    Dzaba..
    Nema mesta za pametne, učene i vredne ljude ovde. Zna se ko dominira Srbijom, drzavnim ustanovama, a boga mi i privatnim..
    Zao mi je te zene, sto je svoj trud, rad i godine ulozila u Srbiju koja ne ume to da ispostuje.
  • VICENZO

    14.03.2014 12:51
    Ukratko
    Pokušaću svu ovu papazjaniju da objasnim starom poslovicom: "Što je veće ostrvo ZNANJA, to je duža obala OČAJANJA". Kratko, tačno i jednostavno objašnjenje. Podrška za koleginicu Ivanu!
  • 14.03.2014 12:48
    KOLAP s
    NAPRED NJAČI,
    Nemoj stati.
    Ne mirisi život
    Placaj sve u roku.
    Nagradu za trude,
    ONI ce ti dati
    Stap i sargarepu
    I na kraju DJOKU!!!
  • 14.03.2014 12:40
    Bravo za profesorku
    Eh da nam je vise takvih, pa da se udruzimo i da mi dodjemo na celo drzave,kako bi ova zemlja procvetala sa nama.Ja sam zavrsio dva fakulteta a radim kao konobar i primam platu svaki drugi mesec???!!! Pa kako da kazem mojoj deci da i oni uce??? Za koga da uce? Za ovu bandu na vlasti koja vrednuje rad kroz NERAD, i to samo kad su oni u pitanju.Astronomske plate za sebe, a narod nema ni za osnovne ljudske potrebe.SRAMOTA!!!
  • none

    14.03.2014 12:29
    Svi koji imaju malo mozga i mogučnosti beže iz ove bedne države. Ovde realno gledano skoro nece biti bolje zašto onda upropastiti svoj život i karijeru ? Treba otici gde se znaje ceni to bi treblo i ona da ucini.
  • Milica

    14.03.2014 12:27
    Dveri
    Jedino Dveri imaju program i volju da se razbuca ovaj stranacko tajkunski sistem,u nedelju glas za bilo koga od ovih stranaka koje nas ubise zadnjih 24 godine je glas za daljne propadanje i nastavak ovakvog kadriranja.Zato za Dveri,verujte ljudi,jedino oni mogu da nas povedu da se razracunamo sa strankama i njihovim kadrovima.
  • 14.03.2014 12:23
    @Sima - ovima sto bi da idu
    Zapravo je obrnuto, ljudi odlaze iz Srbije jer nisu spremni na sve i neće da gutaju sve što im se servira.

    Po odlivu mozgova Srbija zauzima neslavno 136. mesto od 139 zemalja sveta i u rangu smo sa Svazilendom, Lesotom i Kirgizijom. Procenjuje se da je Srbiju od devedesetih godina napustilo više od 300.000 mladih i obrazovanih ljudi. Svojevremeno su zemlju napuštali kriminalci, a danas pametni i učeni ljudi. Broj odlazaka proporcionalan je rastu kriminala u toj državi.

    Ti sa svojim lupetanjem teško da razumeš da Srbi u dijaspori mogu jednako, ako ne i više voleti svoju otadžbinu od tebe.
  • JustinaNS

    14.03.2014 12:17
    Neverovatan dan
    Jedna od najboljih srpskih naučnica dobila otkaz - Građani Srbije ne žele da protestuju - Za izbore ima para, a za lečenje ovog dečka nema? U sva tri teksta na današnjem portalu 021 vidim narod, ali ne i društvo, zajednicu; vidim narod, ali ne svesne i odgovorne pojedince; vidim narod, ali ne hrabre individue sa stavom... Nemamo mi ONO da potpišemo peticiju; ako nemamo novca da pomognemo Željku Novakovu, možemo bar da se pridružimo u njegovom stajanju, na smenu dežuranju i moljakanju za njegov mladi život. Mi smo samo narod - jadan i kukavan (raja, rajetina!) - a ne formirani građani, od kojih zavise lokalne i ine vlasti.
  • mesecevkamen

    14.03.2014 12:16
    Svaka cast!
    Svaka Vam cast sto ste se usudili braniti svoj ideal i na taj nacin ohrabriti one ljude kojima nije dovoljno da zbrinu samo svoju guzicu, vec gledaju mnogo mnogo dalje! Postovanje.
  • Milan

    14.03.2014 12:14
    Sramota
    Ovo je metafora svih problema u Srbiji. Vrhunac negativne selekcije.
  • 14.03.2014 12:12
    Podrska kvalitetnim ljudima, za koje ocigledno nem
    Strasno je sto dekan FTN-a Doroslovacki nista ne radi po tom pitanju. Svi znamo i zasto... Verovatno je taj isti profesor koji je u sukobu sa otpustenom profesoricom dao Doroslovackom podrsku za kandidaturu za dekana...trgovina ljudskim sudbinama
  • V

    14.03.2014 12:05
    "Ugledne institucije"
    Dok jednom većina ne shvati da se "ugled" ne čuva lažima, nameštaljkama, održavanjem "dobre slike" o institucijama, da se ne naseda podmetanjima tipa bolji i gori ili državni i privatni fakulteti... bice sve gore i gore.
    Neophodno je da se jednom za svagda, bez straha od gubitka licnog ugleda (jer ko ga zaista ima nece ga time izgubiti), prizna da su sve institucije korumpirane, da su pod znakom pitanja apsolutno svi "intelektualci" koji se kriju iza bilo državnih bilo privatnih diploma, čitav jedan polusvet koji se krije iza papira jer nedostaje čovek, svet poluintelektualaca koji se diči titulama u nedostatku bilo čega drugog, koji je došao do pozicija ne samo plaćanjem diploma već na najrazličitije načine, često i naizgled sasvim legalno. Strah da se o tome progovori srozava i one koji o tome ćute, pa se circulus vitiosus zatvara.
    Danas morate uzeti u obzir da je predugi niz godina negativne selekcije loše osobe doveo ne samo do visokih pozicija u zemlji već i do školovanja na u svetu poznatim fakultetima, tako da se svojevrsna razbojnička družina vrlo ubedljivo prikazuje kao relevantna, kojoj katkad promaknu vredni i pošteni i uzdrmaju temelje beslovesne korupcije.
    Intelektualac koji nije od papira, budući da i sam zna, ne ocenjuje sagovornika po diplomi već po znanju i integritetu. Diplomom se maše da bi neznalice nasele a zadovoljio strah od sopstvene nekompetencije.
    Ne dozvolite da Vas sarkastični smešak polusveta, koji osim titule nema nikakav integritet, u bilo čemu pokoleba.
  • Gagarin

    14.03.2014 12:01
    Nista Novo
    Ranih devedesetih, devojka koja je bila najbolji student TADASNJEG ETF-a i nosilac nagrade Republike Srbije za studenta generacije u oblasti telekomunikacija nije primljena na asistentsko mesto - primani su ljudi sa prosecima oko 7.00 (koji su danas Profesori, neki i Dekani!). Razlog tada je bilo pogresno prezime. Kao sto je neko konstatovao, Profesor Ivana Kovacic je ocigldno usla na ETF u kratko doba kada prezime vise nije bilo vazno, nije uopste cudno da je ostala bez posla sada u ova "Napredna" vremena. Imajte to u vidu kada budete glasali. Podrzao sam mnogo poteze koje su napravili od kada su dosli na vlast, ali po ovom pitanju, Vucici dlaku menjaju ali cud - nikada.
  • Bojan

    14.03.2014 11:52
    Potpisite peticiju za vracanje profesorice
    http://www.peticije24.com/signatures/vratite_nam_ivanu_kovai/start/0
  • 14.03.2014 11:37
    ex beli listic
    @Scotch Bonnet

    nije problem u sns-u, problem je u nasem sistemu... ist ose desavalo sa ds-om, rektor je iz te stranke pa je zaposlio menadzera univerziteta koji je zavrsio BK. Na filozovskom vedri i oblaci liga, na ekonomskom sps, to vec i vrapci znaju... problem je sto je politika unistila UNS!!! Politika napolje sa univerziteta!!!
  • 14.03.2014 11:31
    E dragi moji
    Neko napisa da treba Rektor Veskovic da se umesa.
    Pogledajte east west bridge, gde je Rektor Veskovic bitna licnost.. a tamo su mnogu SNS..
    http://www.ewb.rs/advisory.aspx

    Tako da mi sve ovo lici / ili se uclani ili dovidjenja.. sramota
  • student FTN-a

    14.03.2014 11:29
    peticija
    Peticija protiv ovakve odluke fakulteta je pokrenuta... Pridružite svoj potpis!
    hvala

    http://www.peticije24.com/signatures/vratite_nam_ivanu_kovai/start/200
  • Sima

    14.03.2014 11:28
    ovima sto bi da idu
    Ako zelis da zbog malo boljeg materijalnog stanja odes iz mesta gde si rodjen i odraastao, znaci da si spreman na sve... Ako si spreman na sve, onda si bio spreman i dok si ovde da na sve moguce legalne i nelegalne nacine (partijske, rodbinske, mitom, korupcijom...) dodjes do cilja - posla.
    Ajde idite svi vec jednom pa da ostanemo mi normalni da probamo nesto da uradimo od ove nase otadzbine...
  • Duka

    14.03.2014 11:17
    PRAVA VREDNOST...
    Polagao mehaniku kod nje! Najpredaniji profesor na FTN! Istina, razvalila me na ispitu, jedva sam prosao uz mnogo rada, ali zato i dan danas 13/14 godina kasnije se secam mehanike i sto je najbitnije razumem je, a to je prava vrednost. APSOLUTNA podrska profesorice!!!
  • djaso

    14.03.2014 11:14
    Ju ja jos nisam polozio Mehaniku 2 na gradjevini.Hoce li nakon ovoga biti upisana kao polozeni ispit? :D Ivana ne damo te vestice nasa :)
  • Branko

    14.03.2014 11:09
    Nije dovoljno davati podršku.Dajte predloge kako da se ovaki događaji ne dešavaju.Šta učiniti da se sistem vrednosti totalno ne uruši?Može li se stvoriti kritična masa da zaustavi kola koja sve brže jure niz brdo?Možda smo i zaslužili da nam bude tako sa svojim moralnim i drugim vrednostima.Moj skromni doprinos bi bio da ću se pojaviti na skupu podrške studentima koji bi hteli da promene nešto od pre navedenog.Imam 59 godina al opet bi iskoristio ovo malo muda u stvaranju kritične mase.
  • darija

    14.03.2014 11:08
    zabokrecina
    Univerzitet u Novom Sadu je ucmala sredina,puna kvazi-velicina, u stvari rec je o bahatim licnostima koje eliminisu svakog kao sto je profesorka, da ne strci... Univerzitet ovim slucajem dodatno gubi intelektualni, naucni i moralni kredibilitet, poznato je koliko je nepotizma, korupcije, tu je zabelezen i prvi slucaj mobinga u Srbiji - slucaj prof. Milenka Perovica... Jadno i tuzno, ako profesorka ne bude vracena na posao
  • Garavi

    14.03.2014 11:07
    Dokaz da je Srbija na putu unistenja
    Kad su nam u SANU (cast malom broju izuzetaka) konji
    onda sta mozemo ocekivati ko su nam profesori na fakultetima?
    Put u EU nam je namerno unistio skolstvo koje je bilo vrlo dobro
    jer znaju fasisti da je sa budalama lako manipulisati ...
    U normalnoj zemlji ovo bi bilo dovoljno da ustane cela zemlja u
    odbranu kako skolstva tako i ove svetskog glasa profesorke Kovacic!!!
  • SM

    14.03.2014 10:52
    Poznajem Ivanu od detinjstva,Uvek je bila najbolji ucenik,student, ekstremno je vredna i najvaznije od svega ona je divana osoba.Nikad joj nista palo s neba nije i za sve se u zivotu morala svojski potruditi.
  • Scotch Bonnet

    14.03.2014 10:49
    Politicko upodobljavanje ....
    .... se nastavlja. SNS su mozda promenili boje ali taktike su im radikalske. Isto ovo se desavalo i 90-ih. Rasterali sve sto je valjalo i postavili svoje ispodprosecne politicke podguzne muve.

    PS-DekiNS to ovoj zeni ne mozes ni stiklu da polizes taman da je i stala u ....

    Za doticnuv Ivanu Kovačić imam samo jedno da kazem:

    "If you are the smartest person in the room you don`t belong there"
  • zorg5e

    14.03.2014 10:49
    Ovde neko obmanjuje javnost
    Rade (Doroslovacki, je li, oslovljavam ga tako jer ga licno poznajem), tu nesto malo lupeta za neupucenu javnost. Naime, po Zakonu JEDINI organ/osoba na fakultetu koja moze da raspise konkurs za izbor uz zvanje je DEKAN. Departmani se tu nista ne pitaju, tj. Dekan moze da "pregazi" stav departmana KAD GOD POZELI, odnosno smatra za shodno. Jos manje moze departman da "glasa da se ne odobri dekanu raspisivanje konkursa" - KOJESTA! Dekan moze i treba da se umesa kada je izvanredan nacunik kao sto je to prof. Kovacic (ciji rad neposredno poznajem) sikaniran u svojoj organizacionoj jedinici. Nego, da vam kao insajder objasnim - Rade prosto nece da se zameri jednom od "pajtosa" koji ga je doveo u dekansku fotelju, i to vam je cela prica. Kao profeosr UNS-a javno p(r)ozivam REKTORA VESKOVICA da intervenise u ovom slucaju i da malo pocisti smece u svom dvoristu!
  • pravda

    14.03.2014 10:46
    strasno
    pa u ovom gradu politicari su najveci kriminalci
  • SVI SMO MI IVANA

    14.03.2014 10:33
    Heloo
    Ljudi, kad ćemo se osvestili više?! Kad ćemo zaista reagovati?! Kad ćemo neznalice, neobrazovane, nekulturne, političke poslušnike i sličnu gamad postaviti na mesto koje im pripada?! Dokle će najgori odlučivati šta će biti sa najboljima?! Najboljima otkaz i na ulicu a Kruževićima, Bajatovićima i sličnom polusvetu – direktorska mesta. Kružević koji je jedva završio srednju školu, direktor "Elektrovojvodine", a ti Ivana i slični njoj na ulicu. Imali ovo igde, osim u Srbadiji, pardon Nedođiji?! UŽAS!
  • Ako-napišem-ime-ja-sam-sledeća

    14.03.2014 10:28
    Izvinjenje za slovnu grešku
    Izvinjavam se koleginici Kovačić, zbog slovne greške u svom prethodnom komentaru (umesto Kovačić, napisala sam Kovačević). Još jednom, izvinite - kriv je revolt i želja da odmah, sve stavim u komentar)
  • Saljivdzija

    14.03.2014 10:25
    @ Anonimus - info - Student
    Hvala puno! Mislim da je ovo interesovalo mnoge koji nisu 100% upuceni u temu.
  • 14.03.2014 10:23
    Zorka
    Bez borbe svake vrste Srbija će propasti.Jedna svesna jaka ličnost nikada ne odustaje,bori se i opstaje tamo gde HOĆE,nezavisno od sitnih duša,pretpostavljam lenjih i ljubomornih na tuđi uspeh.Da sam ja u pitanju ne bih odustala ni po koju cenu!Mladi naučnici nam trebaju kao kap vode i vazduh koji dišemo i ne dozvolite da vas oteraju.Ovo je vaša zemlja i svest koju imate,sa vašim znanjem trudom stečenim,pravom da ostanete ovde gde ste korisni,tužite,objavite da se svaki korak javno prati,neće nam rasturati mladost po tuđim zemljama,jer je i previše qudi iz ove zemqe otišlo.
  • 14.03.2014 10:22
    Takvima kao što je ona, najlakše je otići iz zemlje. Ja se divim ovoj mladoj ženi koja to ne želi već je odlučila da se posveti svojoj zemlji kojoj je sigurno potrebnija nego bilo kojoj drugoj. Zbog svih onih koji su otišli i koji sada komentarišu da bi na njenom mestu otišli i jesmo ovde gde smo. Da se više pametnih mladih ljudi potrudilo da nešto učini, sigurna sam da bi nam bilo bolje.
  • Brus Vilis

    14.03.2014 10:17
    @Uz Vas Samo - zato sto se borite za sve nas
    Lepo je što većina nas komentatora Ivani želi sve najbolje, bez obzira da li podržavamo ostanak ili odlazak.

    Zašto savetujem odlazak? Zar nije dovoljno to što je u Englesku zovu da radi, dok je iz Novog Sada bukvalno teraju? Zaboga, verujete li da su u Sautemptonu ili Šefildu lošiji uslovi za život i rad, stvarno? Pogledajte listu najuspešnijih evropskih Univerziteta, tamo su oba engleska, dok medju 400. najboljih uopšte nema novosadskog niti beogradskog (http://goo.gl/a3i4Jy).

    I nije prvi put da je maltene hiljadu komentatora podržalo neku ideju, a svega par dana nakon toga na protestima se okupilo tek nekoliko desetina istih. Koliko je vas spremno da izadje na ulicu i stane kraj Ivane zahtevajući promene na ovdašnjim fakultetima? Zapravo, mi smo tek publika koja glasno urla u areni dok se jedan gladijator bori protiv nemani. I verovaću da znate ko je u ovom slučaju gladijator, a ko neman.

    Da li je kukavički otići? Da li je bezobzirno svoje vreme i energiju uložiti u znanje i porodicu umesto u neizvesnu borbu? A sve borbe su političke. Naučnici se nisu školovali za tu vrstu agresivnosti. Druga je stvar što ni naši političari nisu školovani i što im diplome služe samo da bi imali šta da umetnu medj spajalicu.

    Kako bilo, ovo je odluka pojedinca. I kao takvu treba je poštovati.
  • Verni saradnik

    14.03.2014 10:10
    Ivana uz vas smo 100%
    Postovana Ivana,
    malo je takvih kao vi,licno i sama sam takva. Pravda, razum i dobrobit svih, a sebi uvek naneta najveca steta. No, bitno je sta vas cini srecnom u tom trenutku. Zalosno je sto smo dovde dogurali od kada se dozvolilo da i naucnim institucijama upravlja i komanduje politika, zarad licnih interesa. Licno vas znam, divim vam se, a uz vas 100% do kraja!!!
    Jednom za svagda treba isterati nepravdu, politiku i javasluk u ovoj instituciji!!!
  • 14.03.2014 10:09
    info - Student
    @Saljivdzija na fakultetu nema stalno radno (do red prof, emeritus ) vec asistent ugovor 3 godine, docent 5 godina, vanr. prof. 5 godina, Katedra na kojoj radi je trebala da raspise konkurs za vanrednog profesora (u ovom slucaju katedra je odlucila da nema mesta, potrebe za još jednim prof.), na koji bi se prijavila prof. Ivana, ali nisu ovako je njoj istekao ugovor i ona ostala bez posla... naravno za svako zvanje postoje uslovi tipa broj radova M21 što je prof ispunila...
  • 14.03.2014 10:09
    profesorice imate moje postovanje i podrsku vecno!
    Profesorica mi je predavala. zena je genije, puna razumevanja i voli to sto radi i voli i studente i sto je najbitnije zna da prenese znanje i nacin predavanja joj je unikatan i neverovatno efikasan.. samo kreten moze da je otpusti... verovatno je nekome zasmetalo sto je obrazovanija i uplasio se da ce da mu zauzme fotelju... sramota
  • KOLEGA

    14.03.2014 10:08
    Ivana, raskrinkaj leglo
    Pošto smo zajedno studirali, Ivanu poznajem odlično i znam koliko je predana naučnom radu. Takvi i treba da ostanu i rade na fakultetu jer je njihov doprinos tu najveći. Na žalost, Ivana je ženskog pola i slabe su joj šanse protiv udruženog lobija "muškarčina", dvojca Doroslovački - Spasić. Žalosno je ko nam vlada državnim institucijama. Ivana, maksimalna podrška!!!
  • Vlada

    14.03.2014 10:07
    jos i ovo...
    Direktor departmana Dragan Spasić, sin majora u penziji i sam ustrojen kao vojnik. Takvi kao on, mentalno ne pripadaju nauci nego vojsci.
  • Marko

    14.03.2014 10:06
    Bruka !!!
    Većina ljudi koji imaju bilo kakve kontakte sa Novosadskim Univerzitetom, znaju da je situacija veoma loša. Zapošljavaju se deca profesora, političara, poznatih gradskih "faca" a talentovani, vredni i pametni mladi ljudi kao profesorica bivaju šikanirani i sklonjeni sa fakulteta. Na univerzitetu ima jako puno: nepotizma, korupcije, nelegalnog rada i sl. Kada je pak u pitanju FTN, cenim da će govornik sa mitinga SNS-a u Novom Sadu, shvatiti neophodnost da se i na fakultetima mora obračunati sa korupcijom, javašlukom i neznanjem. Želim profesorici svu sreću i dajem joj podršku u nastojanjima da se izbori sa velikom nepravdom.
  • mile021

    14.03.2014 10:04
    A sad?
    Neka dekan preispita rad direktora departmana za mehaniku ! Mislim da je ovo argument da on dobije otkaz kao i zbog stanja na katedri.
  • gaj foks

    14.03.2014 10:01
    na ftn ništa novo
    ftn je nažalost postao prćija političkih poslušnika i klimoglavaca, tako je bilo u vreme ćosića, tako je (i još više) i vreme doroslovačkog, intimusa aleksandra vučića. ali uprkos tome, ftn je uspevao da očuva kredibilitet, visok nivo, pa čak i da zaposli ljudi koji jesu zaista vredni i sjajni. takva je i koleginica kovačević, izuzetna u svakom slučaju, cenjena i poznata. s druge strani, mediokritetni spasić nije nikakav ni naučnik ni čovek,pogledajte njegov internet sajt na ftn-u, on ima SAMO 2 (slovima: DVA)autorska naučna rada!!!!!! sve ostalo u koatorstvu s kolegama (nekad ih je po 6-7 potpisano na jedan rad!!!!) i sad takav osoba da nekome bude šef???? autoritet??? skandal!!!!!!!!!!!!!!!!! sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14.03.2014 09:57
    Studenti FTN-a
    Neka Dragan Spasic, profesor koji je oterao Ivanu sa FTN-a, javno iznese stavove zasto je to uradio!
    Stidi se Dragane Spasicu, stidite se svi clanovi Spasicevog klana.
    Ivana, za nas studente ces uvek biti vrh vrhova!
  • 14.03.2014 09:56
    Zalost
    Ko se pametan ovde usrecio ,kupi se i idi negde gde se ceni znanje.
  • 14.03.2014 09:52
    Bera
    A sta drugo ljudi da ocekuju od naprednjaka, pola fakulteta je njihov kadar naravno oni najbolji profesori :)
  • mrva

    14.03.2014 09:46
    FTN je vec duze vreme krajnje degradiran, ni nalik onome sto je bio kada sam ga upisao. Po hodnicima fakulteta vidjam kojekakav politicki orjentisani sljam, dele se besplatni primerci fasistickog trecesrbijaskog glasila Novine Novosadske (ciji svaki primerak koji mi dodje pod ruku bacam u djubre ili kasnije lozim). Ostalo mi je jos par ispita i muka mi je i njih i fakulteta. Kod Ivane sam imao 10 iz Buke i vibracija; secam se da je na kraju semestra organizovala coveka koji je dosao iz firme koja se bavi akustikom i koji je odrzao zanimljivo predavanje.

    Zelim da dodam, iako spada pod nesto "prosirenu temu" da je Akademija umetnosti tek posebna prica i cekam dan kada ce talog te ustanove poceti da isplivava na povrsinu - ako se nadje neko sa malo muda da nacne! Veze, vezice, kombinacije, namesteni konkursi, jebarnici i druge varijante samoprozvanih umetnika - profesora te jadne ustanove! Kada biste znali tek biste se sokirali. FTN je "mala maca" u tom pogledu
  • 14.03.2014 09:41
    Strasno....teramo iz zemlje ono sto nam je najvrednije...

    Profesorka Ivana je sjajan predavac, strucna, inteligentna i pre svega posvecena svakom studentu! Bila sam njen student pa znam da smo je svi obozavali, a verujem da moje misljenje dele i sadasnji studenti!
    Ivana, nasu podrsku imate!
  • Boki NS

    14.03.2014 09:40
    Ništa novo!

    I tako je već 100-200-1000 godina ovde...

    Tesla, Pupin...Bilo ko...!

    Ko god nešto zna - SMETA!
  • Student FTN-a

    14.03.2014 09:40
    Mene je sramota sto uopste i studiram na ovom fakultetu. Nemam reci!
  • stana

    14.03.2014 09:31
    aaa
    Sta ceka,neka ide iz zemlje.Ko se pametan ovde usrecio.Bilo bi joj tesko u pocetku,posle se ne bi ni secala.Ako ovde ceka da pokaze znanje,docekace sudnji dan.Ovde znanje ne treba,samo Zvezde granda.
  • 14.03.2014 09:30
    "Dodju tako vremena kads pamet zasuti,a budala progovori..."
  • Mirjana

    14.03.2014 09:30
    Braavo
    Bravo!
    Gde god da odete, čeka vas zlatna budućnost, jer sve što imate, već je u Vama, a to je znanje, a naravno da treba da se izborite za Vaš izbor koji Vam po pravu pripada!
    Samo napred!
  • 14.03.2014 09:28
    Nauka i sujeta
    Ako je ovakvo stanje u nauci u Srbiji, ne trebaju nam neprijatelji sa strane! Akademija bi trebalo da bude institucija koja služi za primer, ali ne negativan. Ovakvi primeri kaljaju ugled Univerziteta u Novom Sadu, ali i u celoj Srbiji. Koliko god beznačajno izgledala, podrška kolega koji znaju šta znači nauka, Univerzitet i znanje, ne izostaje koleginici koja je PRAVI ambasador naše zemlje u svetu. Po mom skromnom mišljenju, koleginica je ne samo naučnik (u pravom smislu te reči) nego i istinski patriota. Ne želim uopšte da trošim vreme i reči na one koji su doveli do ovoga, samo ću reći: ne zaslužuju da nose titulu "Akademski građanin"
  • Nizina

    14.03.2014 09:26
    Podrška profesorici
    Podrška profesorici Kovačić, a "profesor" Spasić neka se stidi svog postupka sa drugim saučesnicima.
  • ftn student

    14.03.2014 09:26
    najbolja
    2009. godina...FTN, Svečana sala, proslava 50 godina fakulteta. Okupili se svi dekani sa svih fakulteta iz naše zemlje i regiona...i ko prima nagradu za najboljeg naučnog radnika? Profesorica IVANA KOVAČIĆ. Vaše mesto je ovde!
  • 14.03.2014 09:25
    Demokratija
    Kao neko ko je slušao predavanja kod Ivane, ko radi na FTN-u, mogu samo reći da mi je žao. No ne razumem zašto ljudi okrivljuju bilo koju političku stranku. Na fakultetima vlada demokratija, to znači da se svačiji glas vrednuje isto. Ako većina ljudi podigne ruku protiv raspisivanja konkursa, onda konkursa nema. Da li je to pošteno ili ne je druga priča. Svi znamo onu izreku "Dva loša ubiše Miloša". Slično se dešava i u Ivaninom slučaju. Isto tako nema potrebe da se napada dekan FTN-a. Dekan nije apsolutista i nema prava da donosi odluku o raspisivanju konkursa. Demokratija daje isto pravo svakome, demokratija ne gleda koliko ko naučnih članaka ima, ko je kako ocenjen od studenata... Postavlja se pitanje da li je demokratija najbolji mogući vid uređenja?
  • Saljivdzija

    14.03.2014 09:24
    Podrska!
    Postovani 021,
    Navedite u tekstu da li je dr Ivana Kovacic dobila otkaz ili nije dobila profesorsko mesto, to su dve razlicite stvari.
    Svakako, koja god da je varijanta... PUNA PODRSKA NJENOM RADU I BORBI!
    DOSLO JE VREME DA PAMETNIJI PRESTANE DA POPUSTA!
  • miroslav

    14.03.2014 09:20
    podrska
    O tome koliko je Profesorica u pravu svakom coveku sa IQ vecim od broja cipela jasno je cak i u Srbiji , Ali da bi srbiju promenili i ucinili je boljom i bez ovakvis primera koji vredjaju inteligenciju i zdrav razum svakog normalnog coveka potrebno je da postoji gradjanska inicijativa ! evo prilike da se Profesorici pruzi podrska i pokaze da se ne mora biti clan neke stranke da bi se Srbija menjala na bolje .
  • Filip

    14.03.2014 09:18
    Podrška
    Još jedan bivši student se pridružuje podršci. Ivana je meni bila asistent na mehanici, znam je kao najboljeg asistenta/predavača kojeg sam imao.
  • Zoro

    14.03.2014 09:17
    Treba li komentar ???
    U državi u kojoj predsednik "zavrsi fakultet" za mesec dana, u državi gde moroni i kvazi intelektualci sa "štancovanim" diplomama, bez trunke znanja, provere, iskustva, vode JP i JKP, u državi u kojoj glupost, maloumlje, politička bahatost nemoral i arogancija caruju, u državi u kojoj su izopačene i potpuno izvrnute životne, ljudske i moralne vrednosti, u državi u kojoj zbog sitnih ličnih ili stranačkih interesa, ovakvi MLADI, PAMETNI (i lepi) ljudi, nemaju prođu i perspektivu,

    KRAJ JE SASVIM IZVESTAN

    Pokušajte sada zamisliti i uporedite paramecijuma sa kupljenom diplomom koji je direktor u JKP, uredno prima 150.000 platu, i ovog mladog stručnjaka, koji ima više "sivih ćelija", nego svi ti direktori zajedno.
    Očigledno bode oči i odudara od sredine...
  • Star Gate

    14.03.2014 09:13
    retko komentarisem
    Ne znam kako bih ja postupio (jer sam relativno nezavistan od "sistema"), ali se divim profesorki i njenom postupku. Kako god da uradi, zelim joj uspeh.
  • 14.03.2014 09:10
    T A M O D A L E K O
    Draga profesorice. Bolje idi tamo gde te zovu. Ovi ima da te izmaltretiraju dok se ne razbolis.Jedna postena i dobra dusa ne moze da podnese to sto ovi mogu da nameste. Sve najbolje.
  • sasa

    14.03.2014 09:10
    bivsi student
    ne secam se ove profesorke, bar meni nije predavala, ali se jako dobro secam profesora mehanike Dragana Spasica. Boze, sta je on radio studentima.... Ne mogu da verujem da je jos napredovao...
  • Grejna Tehnika

    14.03.2014 09:09
    Bivši student
    Kod nje sam slušao Mehaniku. Jedan od najboljih predavača ikada. Ispit za koji sam bio siguran da ću jedva položiti, zbog nje sam dobio osmicu. Nemam reči.
  • Mire

    14.03.2014 09:03
    Sta se desava sa FTN-om ???????
    Ako imate energije izborite se sa bagrom. Vi ste najbolja i najorganizovanija profesorka koju FTN ima. Imate podrsku svih studenata i bivsih a vjerujem i sadasnjih.
  • filip

    14.03.2014 08:58
    U Srbiji ima oko 1.700.000 nepismenih,polupismenih i ljudi koji su završili samo osnovnu školu.Ivana vredi koliko oni svi zajedno.
  • Jelena K.

    14.03.2014 08:57
    Bivsa studentkinja FTN-a
    Profesor Spasic mi je nekada bio asistent na Mehanici. On i Dragi. Dragi je oteran sa FTN-a a Spasic je na elektrotehnici vec kao asistent pokazao svoje lice. Sto se tice politike, i prethodna garnitura je isto postavljala svoje, samo sto je Prof. Cosic i kao covek i kao strucnjak bolji 100 puta od Prof. Doroslovackog. Samo napred, Ivana! A kvazi kolege koji su protiv Vas govore o sebi, koliko su jadni, bedni mediokriteti i zavidni.
  • Milica

    14.03.2014 08:50
    sve poznato i jako tužno
    Nekada davno, kada sam ja zavrsila fakultet u Beogradu, isto tako unisam mogla ostati, uprkos najboljim ocenama, da budem asistent, jer je bila izabrana jedna kćerka lokalnog političara, a meni su ponudili Prištinu. Naravno, odbila sam i otišla u privredu" da svojim zalaganjem doprinesem ravoju društva" - tako su nas onda učili, a mi verovali. I sada je još uvek isto, dobro znam brat mi je doktor nauka i uspešan u svojoj oblasti, a pošto nije član partije i radi za neku običnu platu, najviše što je mogao da dobije je zamena jednog odsutnog professora na godinu dana. On mi je pričao da su na tom fakultetu izmislili "da na umetničkim smerovima predavači ne moraju da imaju doktorat" i radi onaj ko ima veze. Tako da me ovo ništa ne čudi, samo je jadno što se za 30 godina ništa nije promenilo...
  • Zoro

    14.03.2014 08:47
    sve je relativno

    Kad se pogleda na javno dostupnom sajtu

    http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html

    dobijaju se podaci o radovima nasih naucnika na SCI listi. U nekim oblastima se mogu stancovati radovi, a u nekim ne. Sve je relativno.
  • Razum

    14.03.2014 08:47
    @08:22 • 14.03.2014. Anonimus
    Nema komentara koji je bolji od Vašeg na ovaj tekst.

    Oni koji Vam daju minuse očigledno sami nikada nisu pokušali ništa da promene u ovoj zemlji i shbate koliko je to uzaludan posao...
  • 14.03.2014 08:46
    Ivan - 09:10 • 14.03.2014.
    Nije običaj da se čitaoci dopisuju preko ovih komentara. Ipak, možda će Ivane ovo doći do tebe.

    Stojim iza onog što sam napisao. Čini se po članku da je koleginica zaista retko uspešan istraživač. I kome će pisati otvoreno pismo? Pajtiću? Resornom ministru Petroviću? Javnosti koja samo o nauci brine?
    Dalje, ako stvarno ima šanse da se zaposli na univerzitetima u GB, imaće sredstava da povede i koga hoće (momka, muža...) Ako je sve podredila nauci (a verovatno jeste, jer nije lako objaviti toliki broj radova), onda će još više ostvariti u Britaniji.
    Ako joj se sviđa na poslu, onda joj je to što joj je.
  • Petar

    14.03.2014 08:43
    Još jedan bivši student pridružuje se podršci.
  • Studenti FTNa

    14.03.2014 08:39
    Mozete Vi to!
    Najlakse je otici. I to mozete bilo kada. Jer imate reference. Treba se boriti, zbog studenata,sadasnjih i buducih, koji ce se boriti sa vama! Koji Vas cene zbog najboljih predavanja, vezbi i dostignuca.
    Dosta je talasanja koje Doros doneo. Nekad sam bila ponosna sto sam zavrsila FTN, sad se stidim.

    P.S. Nije Vasa kancelarija slucajno na vrhu. ;)
  • Ako-napišem-ime-ja-sam-sledeća

    14.03.2014 08:37
    To više nije mobing - to je mentalno ubistvo
    Koleginica Kovačević je izložena najgrubljoj diskriminaciji, kao osoba koja se usudila da misli svojom glavom i iznese svoj ljudski i profesionalni stav! Fakultet tehničkih nauka postaje žabokrečina u kojoj je najvažnije kom klanu pripadate, imate li "zaštitnika" i na kom stranačkom mitingu ste bili. Ako nemate bliskog rođaka na Fakultetu, ne pripadate ni jednoj stranci i niste član ni jednog fakultetskog klana, ostaje samo jedna mogućnost - da pognete glavu i ćutite, kako se ne biste zamerili nekom internom moćniku. Nauka i naučni rezultati ne zanimaju nikoga ko stvarno odlučuje na Fakultetu. Ako je pri tome u pitanju i žena, onda se stvar dodatno komplikuje, jer biti žena na FTN-u i dan danas znači - pripadati nižoj vrsti (osim ako ste profesor emeritus kome više niko ne može ništa). Ivana će sudski spor svakako dobiti, posle x godina preganjanja sa Fakultetom, ali će njen naučni rad biti zaustavljen, egzistencija ugrožena, a ona kao čovek će se osećati poniženo i povređeno. Poznavajući metode koje oni koji su u milosti vlasti uobičajeno primenjuju prema neistomišljenicima, narednih dana će tabloidi u službi vlasti krenuti da kopaju po Ivaninom privatnom životu, da istražuju da li je pomazila, povukla za rep ili šutnula mačku sa 5 godina, da li je zaista pila sok ili (ipak!)čašu vina na maturskoj večeri, da li je na Štrandu nosila dvodelni kupaći kostim sa 17 godina (naslov bi verovatno bio -"pre punoletstva se razgolitila na javnoj plaži"), da li se posvađala sa drugaricom u 8. osnovne... i da od toga prave kontraargumente protiv žene čiji naučni rezultati su podjednako nesumnjivi, koliko i impresivni.U međuvremenu, svim zaposlenim je data lekcija: ćuti i slušaj, da ne prođeš kao Ivana! Može li neko u ovoj ludoj zemlji da zaustavi takav proces? Ko uopšte ima interes da zaštiti nauku i naučnike? Kome je nauka uopšte važna? Onima sa kupljenim diplomama svakako ne.Kao ni onima koji od istine beže kao đavo od krsta. A nauka, za razliku od politike - barata samo istinom. Danas, u Srbiji - to izgleda nikom ne treba.
  • realno

    14.03.2014 08:30
    Vreme je da se sruši fama oko naših državnih fakulteta koji mladi ljudi upisuju sa nadom i ambicijama i samo nailaze na nepotizam i bahaćenje profesora i dekana koji kao mali bogovi ucenjuju studente i nastavno osoblje.
  • Vlada

    14.03.2014 08:27
    ...
    Ivana Kovačević, koleginica sa kojom sam krenuo na FTN mašinski odsek, jedna od dva najbolja studenta generacije. Sve je rekla - loši odlučuju o najboljima, to je sistem u koji su nas uvukli profiteri, šibicari, oportunisti, jednom rečju znate na koju grupu mislim.
    Ivana, samo napred!
  • Mornar

    14.03.2014 08:26
    bivsi sutdent
    Kao bivsi sutdent FTN-a mogu reci da je bila cast i privilegija pohadjati predavanja profesorice Ivane. Nesebicno i sa lakocom prenosila je znanje i pomagala u savladavanju svake prepreke u pripremi ispita iz mehanike. Jos uvek cuvam zabeleske s njenih predavanja i vezbi.
    Ivana znam da ce te i ovaj izazov uspesno savladati!
    ...
    Samo jos jedan bolni primer kako u Srbiji nema mesta za inzenjere a pogotovo vrhunske!
  • FF

    14.03.2014 08:24
    Korupcija
    Slične stvari se dešavaju i na Filozofskom fakultetu na kojem sam zaposlen, ali o njima ne sme da se priča. Pošto Univerzitet nije zainteresovan da se bavi ovim problemom, već da ga prikriva, mislim da bi ovaj problem mogao da krene da se rešava ukoliko bi neko od nezavisnih novinara uradio istraživanje o korupciji na Univerzitetu u Novom Sadu. Ličilo bi na Insajder.
  • autonomas

    14.03.2014 08:21
    Prigovor
    to je tako i tako ce biti, dokle god dopustamo da nama upravlja sns, 3srbska i srbija, nekada smo bili neko, sada smo nista. Vratili smo se u doba turaka, gde neskolovane, nepismene, siledzije rade sta hoce. DOSTA recimo to vec jednom, jasno i glasno. Profesorice, mi "normalni" smo svi uz vas, ne dajte se.
  • Uz Vas samo

    14.03.2014 08:13
    zato sto se borite za sve nas
    @Brus Vilis

    Pokusaj da sagledas ovo i iz druge perspektive: profesorica je bila tamo i zna kako je tamo ziveti. Verovatno zna zasto ne zali da zivi u UK. Drugo zar ne mislis da osobama koje su odlucile da ostanu i bore se treba dati podrsku a ne savet da idu odavde? Samo hrabro, nicija nije gorela do zore, nece ni njihova! PUNA PODRSKA PROFESORICI
  • S.

    14.03.2014 08:12
    Ivana, ako nekim slucajem citate ove komentare,

    Kazete kako ne idete iz zemlje zbog poruke koju biste ostavili studentima ukoliko dozvolite da vas losiji oteraju.
    Postavite sebi pitanje da li zaista zelite da radite sa takvim ljudima. Da li su vas oni svojim postupcima oterali ili su samo pokazali gde se nalazite i pruzili vam priliku da shvatite da li zelite da i dalje budete tu.
    Studentima necete pruziti poruku da su vas oni najurili nego da umete izmedju dobrog i loseg odabrati dobro. Sto bi i oni trebalo da nauce.

    Naravno, ukoliko imate neki drugi razlog za ostanak (bilo da je to vezanost za nekog/nesto ovde ili borba sa vetrenjacama), to je zasebna prica i onda bi trebalo da bude naglaseno da ste imali dobar razlog da prihvatite i izborite se za, po vas, losiju varijantu.

    Da se razumemo, ja nemam nikakve koristi od vaseg odlaska iz zemlje, nisam u obrazovnom sistemu (pa i ni jednom drugom). Samo zelim da podelim drugaciji pogled na situaciju ako to bude od ikakve koristi.
  • Ivan

    14.03.2014 08:10
    @ Anonimus 08:22 • 14.03.2014.
    ako nekome nešto fali u glavi zato što ne želi da ode iz države onda ima još nas gomila kojima nešto fali u glavi.
    šta ti misliš da svuda sem ovde cveta cveće?
    misliš da ne bi do sada već otišla da je htela?
    šta ako ima puno prijatelja i porodice koje ne želi da ostavi i lepo joj je na dosadašnjem poslu?
    mućni malo glavom...
  • Mali lala

    14.03.2014 08:10
    SRAMOTA!!!
    Ivana je bila najbolji asistent, a posle toga verujem i najbolji profesor na FTN-u. Meni je držala vežbe iz mehanike i tvrdim da je među najboljim kadrovima koje jedan univerzitet može da ima. Njeno otpuštanje je slika i prilika vladavine SNS-a koji je postavio Prof. Doroslovačkog koji nije ni za šta osim kafane, i svako ko mu ne odgovara mora biti uklonjen i to je to, pa vi sad vidite za koga ćete da glasate...

    A ovi što je komentarišu, a nisu bili ni na njenom predavanju a kamoli fakultetu, nek se pokriju ušima i nek se ne javljaju!!!
  • 14.03.2014 08:09
    Poštovana profesorko Kovačević, svaka vam čest kad ste odlučili da se suprostavite politički nameštenim naučnicima. Ovoj zemlji očito ne trebaju pametni ljudi, koje svet traži, trebaju nam samo članske knjižice a diplome nisu važne. Nama su na rukovodećim mestima nepismeni ljudi Imam i ja slučaj savršenog studenta koji je dobijao stipenije fonda za mlade talente i na akademskim i master studijama pa nema posao jer nema člansku knjižicu. Nadam se da će doći i vreme pametnih i pismenih ljudi.
  • Ajoj

    14.03.2014 08:09
    Ovo je strasno
    Ovo je zaista strasno, ali svaka cast Vucicu, za samo par meseci je svojim predanim radom ...i pozrtvovanjem doprineo da veliki broj ljudi oseti nesto novo na politickoj sceni..nesto sto ce uspostaviti red i postenje...u Srbiji koja je bila prekorumpirana. Miskovici i Djuraskovic stekli su milione na racun drzave i sada je doslo vreme da poloze racune. Miskovic je pre trebao da razmislja i brine o sinu pre nego sto ga je upetljao u sve .
  • s

    14.03.2014 08:07
    Pokazuju nam svaki dan koliko im trebaju dobri i uspesni.Sreca da si cenjena u svetu,koristi sansu dok mozes i trk kod njih.Svako dobro.
  • sećam se

    14.03.2014 08:07
    kada sam....
    studirao.
    Ivana je bila jedna od retkih vrlo ljubaznih predavača (vežbe iz mehanike) i umela je da nas animira da učestvujemo...
    opet Spasić mi je ostao u sećanju kao neko kome nisu baš sve ovce na broju i poprilično je mučio studente...
    na žalost ovakve malverzacije oko izbora su na svim fakultetima postale najnormalnije, a ovaj doroslovački, SNS dron, mi strašno ide na %#"$*%$*!$&...
    što Dr gonzo kaže "Nije važno koliko znaš i koliki se potencijal, bitno je sa kim si dobar." i ovo je tačno u svim sferama našeg današnjeg okruženja.

    Ivana ima moju podršku.
  • 14.03.2014 08:06
    Pitam se dokle ce ici ova samovolja i korupcija na novosadskom univerzitetu. Na mom PMF stanje je katastrofalno. Konkretno na fizici Dragoslav Petrovic vedri i oblaci. Zaposlio je celu familiju na univerzitetu. Samo na PMF su mu dva zeta a kcerke na drugim fakultetima. Niko nece u penziju.Prof. Bikit zaposlio kcerku u svojoj laboratoriji a podprosecna je. Ima 70 god.izabran za emeritusa i jos dobija dobru lovu Prebrojte samo koliko je prof. preslo 65 god a jos kokosare i isisavaju pare i moc iz fakulteta. Oterati sve u penziju treba...Ovaj Univerzitet je leglo korupcije i nepotizma
  • Mare

    14.03.2014 08:04
    Autonomija univerziteta u ovom obliku je velika greska. Ako si na drzavnom budzetu duzan si da se upravljas prema drzavi i da radis u njenom interesu. Kod nas redovni profesori su zasticeni kao beli medvedi i mogu da rade sta hoce. Ucenjuju studente kupovinom bas njihovih udzbenika ili u suprotnom ne mogu da izadju na ispit, finansije fakulteta su strogo cuvana tajna, kriterijumi za izbor saradnika su nejasni... I onda strucni ljudi uglavnom sami odu odavde, a nama ostaje mahom skart.
  • Marlena

    14.03.2014 08:00
    Podrška
    Ovo je tipičan prime dregradacije Fakulteta tehničkih nauka.
  • nicije dete

    14.03.2014 07:59
    istina
    S obzirom da u ovoj jadnoj zemlji vlada EKSTREMNI NEPOTIZAM, nije ni cudo sto se ovakve stvari desavaju! jednostavno
  • Novosadjanka

    14.03.2014 07:59
    Tuga
    Mene je ovo rasplakalo, a ne pamtim kada mi se to zadnji put desilo.Pitam se kako da vaspitavamo svoju decu? Da budu poltroni, politički poslušnici ili da misle svojom glavom dok im je neko "ne odrubi"?
  • Tuga

    14.03.2014 07:53
    Za dobrim konjem se prašina diže
    Ivana, divim ti se na rezultatima! Ako uspeš da razbiješ govna na FTN-u i ostaneš, poverovaću da ima nade za nas. Srbija, užas!
  • Odlikas

    14.03.2014 07:48
    Hmm...
    Verovatno i uplitanje politike,kao i u sve,gde ne treba.
  • ns

    14.03.2014 07:46
    profesori
    Naarvno da ce da je odbiju, pa kako ce posle oni da postanu direktori pored ovakvih njenih referenci. Ukloniti sve koji mogu da se bolje kotiraju jer ce mi uzeti direktorsko mesto.
  • Milan

    14.03.2014 07:44
    Idealisti...
    Nisam stručnjak ni približno njenog ranga, ali razumem taj unutrašnji poriv da pokuša da nešto popravi, da se izbori za pravdu, za neke ideale. Sa druge strane, svaki atom racionalnog vrišti: beži odavde, ovde samo propadaš, ne vredi trošiti svoje vreme i žrtvovati svoj život da bi popravljao nešto što svi oko tebe kvare i spasavati ljude koji ne žele da budu spašeni... ima dobre dece, dobrih studenata, ali oni se i sami snalaze i odlaze, svu da se pametni i sposobni ljudi cene više nego u Srbiji.
  • DekiNS

    14.03.2014 07:44
    Многи најбољи студенти нису ни могли остати на факултетима, да би били асистенти, а касније и професори, јер су били политички неподобни и сметали су тадашњем руководству! Ова госпођа, по годинама рада на факултету, је сигурно била некада подобна! Увек треба гледати живот са ведрије стране, јер некима је исти ускраћен у самом старту!
  • Robi

    14.03.2014 07:44
    Puna podrška
    Dok sam studirao meni je držala vežbe iz mehanike i zaista je pamtim samo po dobrom, a verujem i mnogi drugi. Nisam znao za rezultate njenog naučnog rada i utoliko ima moju još veću podršku. Ali je malo simptomatično da sve više ovakvih vesti stiže od institucije kakva je FTN od kada je Doros dekan. Svi koji su ikada zakoračili na FTN znaju ko je i šta je on i nije mi jasno kojom magijom je on izabran za deakana. Posebno mi se zgadio kada je išao na skup naprednjaka govoreći kako FTN pozdravlja naprednjake (mišljenje ne bi menjao ni da je pozdravljao bilo koga drugog). Odakle njemu pravo da jednu takvu instituciju srozava na taj nivo? Neka vrate tog pilićara da pravi čistku na prvoj godini (što je do sada i radio) a neka na to mesto dođe neko ko će da radi taj posao.
  • Moj izbor

    14.03.2014 07:43
    Slicna stvar
    Ja sam imao isti problem,

    mene je sa PMFa oterao profesor koji je godinama cekao priliku. Sada sam kompletno odustao od naucno obrazovnog rada i radim u industriji i sama pomisao na obrazovanje u Srbiji mi izaziva gadjenje...
  • Neko

    14.03.2014 07:42
    Sve što nam se dešava je osveta loših đaka. Ali neće ni to večno trajati...
  • Sunflower

    14.03.2014 07:42
    Nasa svakodnevnica
    U potpunosti razumem profesorku i zelim joj da istraje na tom teskom putu. Slicno sam i licno dozivela, kao profesor biologije u jednoj osnovnoj skoli. Radila sam 5 meseci i kada su raspisali konkurs da me prime u radni odnos na 2 godine(toliko je trajala zamena) skolski odbor je izglasao drugog kandidata iako sam po vise osnova imala prednost (prosek,zvanje, iskustvo...)Do tokvog ishoda je doslo jer je postojala rodbinska veza izmedju jednog clana skolskog odbora i novoizabranog kandidata. Nakon moje zalbe,odbor izglasava mene, ali je direktor pod pritiskom par ljudi i moli me da odustanem da ne bi zavrsili na sudu jer ce on i skola izgubiti ugled.
  • Brus Vilis

    14.03.2014 07:42
    Kratko pismo Ivani
    Ivana, hajde razmisli još jednom. Možeš nastaviti ovu borbu protiv vetrenjača i posle 5 ili ko zna koliko godina ostvariti cilj i raditi u okruženju punom prezrivih pogleda i podlih smicalica. S druge strane, možeš otići u Englesku i dokazati se kao naučnik, izgraditi porodicu koja će imati sigurnu i lepu budućnost. Jer, veruj mi, u životu je važna samo porodična sreća. Život je prekratak da bi ga delila s osobama koje te mrze, zavide ti i osporavaju tvoja dostignuća. A ovo... ovo nije zemlja u kojoj si odrasla i malo je ljudi kojima je stalo do tvojih stavova i poruka. Osim ako ne podlegneš pritiscima i dobiješ člansku kartu neke od mnogobrojnih političkih stranaka. Koliko sve to ima veze s naukom? Da li to zaista želiš? U mojim očima bićeš uvek istaknuta srpska naučnica, živela u Novom Sadu ili tamo daleko, na obali Lamanša... Srećno!
  • Deki

    14.03.2014 07:38
    Ma profesorice, učlanite se i ne brinite... NE vredi vam ništa bez članske karte. Ovako razmišljate svojom glavom i opasni ste po stranačke poslušnike. Pridružite se stadu i utopite međ ČLANOVE.
  • Isailo

    14.03.2014 07:36
    Bitno je da je tabla sa nazivom FTN ispisana crkvenim fontom da se zna da je srBski fakultet.
    Koji ce nam ocin naucnici i pametni ljudi? Samo nas sprecavaju da se vratimo u 12. vek.
  • Studenti

    14.03.2014 07:35
    Profesorice kakva god da vam je podrska potrebna uz vas smo. Vasi studenti
  • dragance

    14.03.2014 07:33
    meni da neko nudi posao napolje, pobego bi glavom bez obzira iz ovog srbikistana, strasno sta se sve ovde desava... kakav ftn kakve gluposti
  • istrazivac

    14.03.2014 07:31
    ...
    izdrzi,ostani..pobedicesx
  • samprotivsvih

    14.03.2014 07:30
    Ukinuti autonomiju Univerzitetu. Jednostavno, previše je zloupotreba, počevši od biranja asistenata pa sve do dobijanja zvanja profesora. Profesorska deca lako dolaze do titula i uhlebljenja na Fakultetima a najbolji odlaze. Negativna selekcija je učinila svoje. Pogledajte samo prezimena na Fakultetima i sve će vam biti jasno. Slično je i sa Institutima čija se delatnost naslanja na rad Fakulteta. Dakle, mora se zaustaviti "burazersko" zapošljavanje i titularenje.
  • Name

    14.03.2014 07:27
    NIje to nista novo. Tako rade i u novosadskoj upravi.
  • dr

    14.03.2014 07:22
    gonzo
    Nije važno koliko znaš i koliki se potencijal, bitno je sa kim si dobar. Znam iz iskustva...
  • 14.03.2014 07:22
    ...Iako joj univerziteti u Sautemptonu i Šefildu nude posao, ona odbija da napusti FTN i ode iz zemlje. Otvoreno pismo uputiće svim organima vlasti...

    Ako je istinito ostalo u članku (broj i kvalitet njenih referenci), onda je objašnjenje samo u tome da njoj nešto fali u glavi.
  • novosadjanka

    14.03.2014 07:21
    i ovo je naravno opet.............Srbija....
    Katastrofa!!!
    Ja se ne bih 2 puta dvoumila, da mogu odavno bih otisla od najgorih :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna